Alle ins en out over het rijbewijs

In Nederland moet iedereen die met een motorrijtuig de weg op wilt over een geldig rijbewijs bezitten. Om in een persoonsauto te mogen rijden, heb je een autorijbewijs nodig. Dit wordt ook wel een rijbewijs B genoemd. Wanneer je voor het eerst een autorijbewijs krijgt, krijg je een beginnersrijbewijs.

WAT IS EEN BEGINNERSRIJBEWIJS?

Sinds maart 2002 is het beginnersrijbewijs in het leven geroepen. Alle beginnende bestuurders krijgen zo’n rijbewijs. Wanneer je 18 jaar of ouder bent, ben je na de datum waarop je voor de eerste keer jouw rijbewijs hebt gekregen, 5 jaar lang een beginnend bestuurder. Bij 16- en 17-jarigen duurt deze periode 7 jaar lang. Dankzij het beginnersrijbewijs is het mogelijk om beginnende bestuurders strenger aan te pakken bij verkeersovertredingen.

BEGINNERSPUNTEN

Elk beginnend bestuurder krijgt twee beginnerspunten in het rijbewijs. In Nederland werken we namelijk met een puntenrijbewijs. Later lees je hier meer over. Wanneer je als beginnend bestuurder een verkeersdelict pleegt, verlies je een punt. Wanneer je allebei de beginnerspunten verliest, ben je jouw rijbewijs automatisch kwijt. Om hem terug te krijgen, moet je slagen voor een theorie- en praktijkexamen. Die lijken op de examens die je kreeg toen je jouw rijbewijs voor het eerst ging halen.

WAT IS HET PUNTENRIJBEWIJS?

In Nederland werken we met het Puntensysteem voor Rijbewijzen. Dit systeem maakt het mogelijk dat je jouw rijbewijs kunt kwijtraken als je binnen 5 jaar tijd, 2 keer wordt veroordeeld voor het rijden onder invloed van alcohol. Het maakt hierbij niet uit of je een beginnend of ervaren bestuurder bent.

RIJONTZEGGING

Wanneer jouw rijbewijs wordt ingenomen, mag je niet meer autorijden. Je krijgt dan dus een rijontzegging. Je krijgt ook een rijontzegging als je weigert om mee te werken aan een alcoholonderzoek, zoals een blaastest.

Wanneer de periode voor de rijontzegging voorbij is, moet je opnieuw een rijexamen doen om weer een geldig rijbewijs te krijgen.

WELKE VOERTUIGEN MAG JE MET EEN AUTORIJBEWIJS BESTUREN?

Bij het behalen van rijbewijs B, krijg je direct het rijbewijs categorie AM op je rijbewijs bijgeschreven. Hierdoor mag je naast een auto ook andere voertuigen besturen. Dat zijn: speed-pedelec, snoerfiets, bromfiets, brommobiel en scooter. Daarnaast mag je met een rijbewijs B busjes en auto’s besturen, als het totaalgewicht niet meer dan 3.500 kg is. Je mag met een rijbewijs B echter niet meer dan 8 medepassagiers vervoeren.

Met een autorijbewijs mag je ook met een aanhanger rijden. Echter mag het gewicht van de aanhanger en oplegger niet meer dan 750 kg zijn. Het gewicht van de auto en aanhanger samen mag niet meer dan 3.500 kg zijn.

Terug naar overzicht