Dit is wat je moet weten over de tussentijdse toets

Als je nog wilt beginnen met rijlessen of als je al rijlessen hebt gehad, heb je vast al eens over de tussentijdse toets gehoord. Maar wat is een tussentijdse toets eigenlijk? En ben je verplicht om deze toets te doen? In dit artikel vertellen we je er alles over.

WAT IS DE TUSSENTIJDSE TOETS?

De tussentijdse toets is een toets die je tussentijds aflegt. Dat betekent dat je de toets aflegt voordat je daadwerkelijk het rijexamen gaat doen. De toets is zelf geen examen en je bent niet verplicht om de toets af te leggen. Het slagen voor de tussentijdse toets, bepaalt dan ook niet of jij je rijbewijs haalt. Je kunt de toets dus zien als een oefentoets.

WAAROM DE TUSSENTIJDSE TOETS AFLEGGEN?

Nu je weet dat de tussentijdse toets zelf geen officieel examen is en je ook niet verplicht bent om hem uit te voeren, vraag je je waarschijnlijk af waarom het toch een goed idee is om hem af te leggen.Daar zijn een aantal redenen voor. Door deze toets te maken, krijg je namelijk een goede indruk van het echte rijexamen. Daarnaast wordt dankzij deze toets duidelijk wat je al goed kunt en wat je nog beter onder de knie moet krijgen. Zo kun je tijdens de toets erachter komen dat je een bocht achteruit of de juiste snelheid aanhouden nog wat lastig vindt. Hier kun je dan tijdens de volgende rijlessen aan werken. Daardoor wordt de kans dat je voor het echte rijexamen slaagt een stuk groter.

JE KUNT VRIJSTELLING KRIJGEN VOOR BIJZONDERE VERRICHTINGEN

Net als bij een echt rijexamen, moet je tijdens de tussentijdse toets bijzondere verrichtingen uitvoeren. Doe je deze verrichtingen goed? Dan hoef je ze bij het rijexamen niet meer te doen. Dat kan je tijdens het examen veel stress schelen. Slaag je de eerste keer niet voor het rijexamen? Dan is de vrijstelling bij de volgende poging niet meer geldig.

WANNEER LEG JE EEN TUSSENTIJDSE TOETS AF?

Deze toets leg je doorgaans af wanneer je het autorijden al aardig onder de knie hebt. Over het algemeen kun je een tussentijdse toets doen als je 70% van de rijlessen in jouw pakket hebt gevolgd. Echter is iedereen anders en zijn er altijd uitzonderingen op de regel. Zo kan de 1 er al sneller klaar voor zijn en de ander juist wat later. Jouw rijinstructeur weet als geen ander wanneer jij er klaar voor bent. Vraag dan ook vooral hem om advies, voordat je je voor de toets opgeeft. Je kan deze toets trouwens alleen maken als je voor het theorie-examen bent geslaagd.

HOE ZIT DE TUSSENTIJDSE TOETS IN ELKAAR?

Net als bij het echte rijexamen, meld je je eerst aan in het CBR-examencentrum. Neem hiervoor de officiële uitnodiging van de toets, je identiteitsbewijs en het formulier ‘Zelfreflectie’ mee. Zonder deze documenten kun je de tussentijdse toets niet afleggen.

KENNISMAKINGSGESPREK MET DE EXAMINATOR

In het CBR-examencentrum maak je kennis met jouw examinator. Dat is degene die de toets bij jou gaat afnemen. De examinator vertelt je wat je van de toets kunt verwachten en controleert of je de benodigde documenten bij je hebt. Vaak kun je ervoor kiezen of je rijinstructeur met je meerijdt of niet. Wil je liever niet dat hij meerijdt? Dan zal hij in het CBR-examencentrum op je wachten.

HET PARKEERTERREIN

Na het kennismakingsgesprek is het tijd om naar de parkeerplaats van het CBR te gaan. Daar moet je de oogtest doen. De examinator wijst een geparkeerde auto aan waarvan je het kenteken hardop moet zeggen. Na de oogtest kan de examinator je een aantal vragen over de auto stellen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan waar je de remvloeistof kunt bijvullen en hoe je de motorvloeistof kunt checken.

DE RIT

Dan is het tijd voor de rit. Deze rit duurt ongeveer 35 minuten. In het eerste deel rijd je zelfstandig naar een bestemming toe. Het volgende deel moet je op aanwijzingen van de examinator rijden. Ondertussen kan hij jou enkele bijzondere verrichtingen laten uitvoeren. Tijdens de hele rit houdt de examinator in de gaten of je de verkeersregels kent en of je je eraan houdt, of je voldoende en op de juiste manieren in de spiegels kijkt, hoe je in bepaalde verkeerssituaties reageert en of je de auto goed onder controle hebt. De rit eindigt weer op de parkeerplaats van het CBR-examencentrum. Zodra je uit de auto bent gestapt, is de rit voorbij.

HET EINDOORDEEL

Na de rit ga je in het CBR-examencentrum weer met de examinator om de tafel zitten. Daar zal hij jou vertellen hoe hij de toets vond gaan. Je krijgt te horen wat je al goed kunt en wat je nog wat meer moet oefenen. Je krijgt ook te horen of je vrijstelling krijgt voor de bijzondere verrichtingen.

CONCLUSIE

De tussentijdse toets lijkt enorm op het officiële rijexamen en is daarom een goed middel om je alvast op het echte rijexamen voor te bereiden. Bovendien kun je dankzij de tussentijdse toets vrijstelling krijgen voor bijzondere verrichtingen. Wil je deze toets graag doen? Geef dit dan aan bij jouw rijinstructeur. Hij kan de toets voor je aanvragen, daarnaast weet hij ook of je er klaar voor bent.

Terug naar overzicht