Hoe kun je je voorbereiden op het praktijkexamen?

Nadat je bent geslaagd voor het theorie-examen, mag je doorgaans al vrij vlot het praktijkexamen doen. Het is heel begrijpelijk dat je je goed op het praktijkexamen wilt voorbereiden, want je wilt er uiteraard direct voor slagen. Je leest hier hoe je dat het beste kunt doen.

TIP 1: NEEM DE THEORIE NOG EENS DOOR

Je denkt vast: huh? Nog een keer de theorie doorlezen, maar ik heb het theorie-examen toch al gehaald? Dat klopt, maar toch is het een goed idee om voor het praktijkexamen de theorie nog eens even goed door te lezen. In het praktijkexamen moet je namelijk laten zien dat je de theorie in de praktijk kunt toepassen. Om dat te kunnen doen, is het natuurlijk wel zo handig dat je de theorie nog goed weet.

TIP 2: NEEM EEN AANTAL RIJLESSEN OM TE OEFENEN WAT JE NOG LASTIG VINDT

Meestal raadt jouw rijinstructeur je ook aan om dit te doen. Doet hij dat niet? Dan kun je zelf aan jouw instructeur aangeven dat je voor het rijexamen nog 1 of meerdere autorijlessen wilt volgen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om in de ene rijles de bijzondere verrichtingen te oefenen en in de andere nog een aantal dingen die je lastig vindt.

Over het algemeen is het mogelijk om vlak voor het rijexamen nog een rijles te volgen. Doe dit vooral als dit bij jouw rijschool mogelijk is. Dan staat alles wat je tijdens de rijles hebt geoefend nog goed in je geheugen gegrift bij het rijexamen. Bovendien heb je dan al even in de auto gereden, waardoor de meeste spanning weg is.

TIP 3: RUST GOED UIT

Om goed jouw rijexamen af te kunnen leggen, is het belangrijk dat je opgewekt en fit achter het stuur zit. Rust daarom van tevoren goed uit. Ga de avond van tevoren bijvoorbeeld op tijd naar bed en plan niet teveel andere dingen in voor het rijexamen.

TIP 4: PLAN DE EXAMEN IN OP EEN TIJDSTIP DAT HET BESTE BIJ JE PAST

Ben je geen ochtendmens? Dan is het niet handig om het rijexamen in de ochtend in te plannen. Kies dan juist voor een tijdstip ergens in de middag. Zit je juist ’s ochtends vol energie en eind van de middag niet meer? Dan is het wel een goed idee om het examen in de ochtend af te leggen.

Het slimst is om het examen rond 10.00 uur in te plannen. Dan vermijd je namelijk de spits. In de spits is het een stuk drukker op de weg, waardoor de kans groter is dat je een fout maakt of in een spannende situatie terechtkomt. En heb je je rijexamen al om 10.00 uur ’s ochtends? Dan hoef je jezelf er de rest van de dag niet meer druk om te maken.

TIP 5: KEEP IT COOL

Natuurlijk is het ontzettend spannend om een rijexamen af te leggen. En uiteraard wil je ook voor het examen slagen. Probeer toch om je er niet te druk om te maken. De wereld vergaat niet als je niet slaagt, je kunt het altijd een volgende keer weer proberen. Door je hoofd koel te houden, is de kans groot dat je het examen succesvol zult afleggen. Hoe nerveuzer je bent, hoe lastiger het juist kan zijn om tijdens het examen goed te presteren.

SUCCES!

Door deze tips te volgen, kom jij vast en zeker goed jouw rijexamen door. Het belangrijkste is om het examen te zien als een zoveelste rijles. Je maakt gewoon een ritje in de auto, net zoals je dat tijdens de rijlessen deed. Alleen zit dit keer niet jouw rijinstructeur, maar een examinator naast je. Wij van Autorijschool Amber wensen je in ieder geval heel veel succes met het afleggen van jouw praktijkexamen!

Terug naar overzicht