Theorie-examen, hoe bereid je je erop voor?

In het vorige artikel kon je lezen wat een theorie-examen precies is en wat je ervan kunt verwachten. In dat artikel kon je ook lezen dat je zelf de kans van slagen enorm vergroot, wanneer je goed en veel oefent. In dit artikel leggen we uit hoe je dit kunt doen.

WAT HEB JE NODIG OM TE OEFENEN VOOR HET THEORIE-EXAMEN?

Om bij het begin te beginnen: het is belangrijk dat je sowieso de nieuwste versie van het Auto Theorieboek Rijbewijs B hebt. Sommige rijschoolhouders lenen de theorieboek aan hun leerlingen uit. Als jouw rijschoolhouder dat niet doet kun je het boek zelf aanschaffen, of misschien van iemand anders overnemen. In dit boek staat alle leerstof die je voor het theorie-examen moet leren.

Het is erg belangrijk dat je de nieuwste versie van het boek hebt, omdat de verkeersregels in Nederland soms veranderen. Je bent alleen van de nieuwste regels op de hoogte, als je de stof uit het nieuwste boek oefent.

HOE KUN JE OEFENEN VOOR HET THEORIE-EXAMEN?

Wanneer je voor het theorie-examen uit het theorieboek leert, is het een erg goed idee om je eigen kennis af en toe te toetsen. Dan kom je er namelijk achter welke stof je al goed kent en welke dingen je nog wat beter moet oefenen.

Je kunt op verschillende manieren voor het theorie-examen oefenen. We benoemen ze hieronder.

LAAT JE OVERHOREN

Net zoals je voor een toets op school je laat overhoren, kun je dat ook voor het theorie-examen doen. Jezelf laten overhoren is een goede manier om feiten te onthouden. Vraag aan jouw zus, broer, vriend of vriendin of een van je ouders of diegene jou wil overhoren.

OEFEN MET HET ONLINE SOFTWARE ITHEORIE

Volg je rijlessen bij Autorijschool Amber? Dan heb ik goed nieuws voor je! Alle leerlingen van Autorijschool Amber kunnen namelijk voor hun theorie-examen leren met de online software Itheorie. Door veel met dit programma te oefenen, krijg je zelf goed een inzicht in welke theorie je al goed beheerst en welke theorie je nog beter moet leren. Bovendien krijg je door het oefenen met deze software een goed beeld van wat je tijdens het echte theorie-examen kunt verwachten.

OEFEN MET GRATIS ONLINE TOETSEN

Wil je nog meer oefenen? Op het internet zijn genoeg gratis oefeningen te vinden waarmee je voor het theorie-examen kunt oefenen. Sommige van deze oefeningen zijn net zoals Itheorie heel erg vergelijkbaar met het echte theorie-examen. Bij sommige oefeningen krijg je zelfs te zien waarom een bepaalde antwoord fout is. Dat is natuurlijk ontzettend handig!

KORTOM: OEFENING BAART KUNST

Zodra je weet wanneer je het theorie-examen gaat doen, is het erg goed om er direct voor te gaan leren en te oefenen. Heb je namelijk maar 1 fout te veel dan slaag je al direct niet meer voor het examen en moet je het examen opnieuw maken. Onthoud hierbij dat het echt goed helpt om goed voor het theorie-examen te leren. Oefen net zolang totdat je de theorie door en door kent en je zelfverzekerd met het theorie-examen aan de slag kunt gaan. De kans is dan groot dat je gewoon voor het theorie-examen slaagt!

Ben jij al goed aan het oefenen, maar kom je ergens niet uit? Vraag dan aan jouw rijinstructeur of hij het onderdeel aan jou kan uitleggen. Wanneer iemand iets uitlegt, wordt het vaak al een stuk duidelijker! En misschien kan hij het onderdeel zelfs in één van jouw rijlessen opnemen, zodat je er ook in de praktijk mee oefent.

Terug naar overzicht