Theorie-examen, wat is het en hoe zit het in elkaar?

Wanneer je graag het rijbewijs B wilt halen, moet je een theorie-examen en een praktijkexamen afleggen. In dit artikel vertellen we jou wat het theorie-examen precies is en hoe je ervoor kunt oefenen.

WAT WORDT TIJDENS HET THEORIE-EXAMEN GETEST?

Tijdens het theorie-examen wordt jouw kennis over de volgende onderdelen getoetst:

GEVAARHERKENNING

Tijdens dit onderdeel worden er 25 vragen gesteld over het herkennen van gevaar. Om voor dit onderdeel te slagen, moet je minimaal 13 antwoorden goed hebben. Veel mensen vinden dit onderdeel erg lastig. Dat komt doordat de opties waar je uit kunt kiezen dicht bij elkaar liggen. Je kunt bij elke vraag namelijk kiezen uit: remmen, gas los laten of niets doen.

VERKEERSREGELS

Tijdens dit onderdeel wordt jouw kennis getoetst over de verkeersregels in Nederland. Er worden 40 vragen gesteld waarvan je er minimaal 35 goed moet hebben om voor dit onderdeel te kunnen slagen.
Veel fouten maken
Je mag tijdens het theorie-examen best wat fouten maken. Echter is het wel zo dat als je voor 1 onderdeel zakt, je het hele examen opnieuw moet doen. Zo’n 56% van de kandidaten in Nederland slaagt niet voor zijn of haar eerste theorie-examen. Om te voorkomen dat jij bij deze 56% hoort, kun je het beste zo goed mogelijk voor het examen oefenen.

HOE GAAT HET THEORIE-EXAMEN PRECIES?

Wanneer je het theorie-examen gaat maken, moet je je een kwartier van tevoren melden bij de balie in het CBR. Daar moet je ook een geldig identiteitsbewijs laten zien en jouw reserveringsnummer doorgeven. Vergeet ze allebei dus niet mee te nemen. Zodra het theorie-examen start, mag je achter een computer plaatsnemen. Na het invoeren van jouw reserveringsnummer en het controleren van jouw e-mailadres, kun je het theorie-examen maken. Voor en tijdens het maken van het theorie-examen, wordt er door het CBR goed gecontroleerd op fraude. Zo hangt er tijdens het maken van het examen een camera boven je hoofd. Word je op fraude betrapt? Dan mag je het theorie-examen niet afmaken. Daarnaast kan het zelfs zo zijn dat het CBR bij de politie aangifte tegen fraude doet.
Wanneer je een theorie-examen gaat maken, kun je het dan ook beter laten om te frauderen. Oefen gewoon goed voor het examen en je zal vast en zeker slagen!

WAT GEBEURT ER ALS JE SLAAGT?

Als je voor het theorie-examen slaagt, ontvang je per e-mail het goede nieuws. Daarnaast registreert CBR de uitslag in hun systeem. Hierdoor krijg je niet meer zoals vroeger een theoriecertificaat mee naar huis. De uitslag blijft anderhalf jaar geldig. Je hebt dus min of meer anderhalf jaar de tijd om voor het rijexamen te oefenen en het rijbewijs B te halen. Haal je dat niet in deze periode? Dan zul je na anderhalf jaar weer opnieuw theorie-examen moeten doen.

WAT GEBEURT ER ALS JE BENT GEZAKT?

Als je voor het theorie-examen bent gezakt, is dat natuurlijk erg jammer. Wanneer je bent gezakt, krijg je direct een overzicht van hoeveel vragen je te laat, fout of zelfs helemaal niet hebt beantwoord. Hierdoor kun je goed zien wat je voor de volgende keer beter moet oefenen. Helaas is het wel nodig dat je een keer slaagt voor het theorie-examen. Anders kun je namelijk niet het autorijbewijs halen. De enige optie die je hebt wanneer je bent gezakt, is om weer opnieuw een theorie-examen aan te vragen. Over het algemeen is de wachttijd hiervoor lang, waardoor je het beste direct een nieuwe plek kunt reserveren nadat je voor het examen bent gezakt.

CONCLUSIE

Nu je weet wat het theorie-examen inhoudt en wat je ervan kunt verwachten, ga je misschien wel met een fijner gevoel het examen maken. Snap je iets nog niet zo goed? Dan kun je altijd jouw rijinstructeur om extra uitleg vragen.

Terug naar overzicht