Waar moet je op letten bij het kopen van jouw eerste auto?

Bedenk eerst wat voor een auto je wilt

De kans is groot dat je een tweedehands auto gaat kopen. Tegenwoordig kun je heel makkelijk aan tweedehands auto’s komen. Er staan ook wel honderden te koop. Om de auto te kunnen vinden die bij jou past, is het belangrijk dat je eerst goed bepaalt wat voor een auto je wilt hebben. Aan welke eisen moet jouw eerste auto voldoen?

Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

 • De ruimte en zitplaatsen
 • Instaphoogte van de auto
 • Brandstofverbruik
 • Milieu- en energielabel
 • Veiligheidsvoorzieningen
 • Wegenbelasting
 • Airco of niet
 • Hoeveel deuren de auto moet hebben
 •  Hoeveel kilometer er maximaal op de teller mag staan
 • Het merk

Wanneer je dit voor jezelf op een rijtje hebt gezet, kun je nagaan welk type(n) auto(‘s) aan deze eisen voldoet. Je kunt dan specifiek zo’n auto gaan zoeken. Tegenwoordig kun je op allerlei websites naar auto’s zoeken. Je kunt ook gewoon bij garages langsgaan om te zien welke auto’s zij te koop hebben staan. Particulieren en garages bieden trouwens steeds vaker via Facebook een auto aan. Houd Facebook dus ook in de gaten!

Neem iemand mee als je naar een auto gaat kijken

Heeft een auto je interesse gewekt? Dan is het een heel goed idee om de auto te bezichtigen. Wanneer je nog niet zoveel verstand hebt van auto’s, is het een goed idee om iemand mee te nemen die dat wel heeft. Die kan tijdens de bezichtiging minpunten zien die je zelf misschien wel over het hoofd ziet. Het is natuurlijk zonde dat je een auto koopt die achteraf een miskoop blijkt te zijn. Neem daarom altijd iemand mee die veel van auto’s afweet.

Vraag naar de officiële documenten

Ben je eenmaal naar een auto aan het kijken? Vraag dan of de verkoper zich wilt identificeren. Vraag hem ook naar het kentekenbewijs. Dan kun je zien of de naam op het kentekenbewijs dezelfde naam is als op het identiteitsbewijs. Op het kentekenbewijs kun je ook het voertuigidentificatienummer (VIN) controleren. Dit nummer moet hetzelfde zijn als het nummer dat achter voorruit of onder de motorkop staat. Komen de nummers niet overeen? Dan kan de auto gestolen zijn.

Vraag ook aan de verkoper of je het onderhoudsboekje mag inzien en laat de verkoper wat over de onderhoud van de auto vertellen. Kun je alles wat de verkoper hierover zegt terugvinden in het onderhoudsboekje? Dan weet je zeker dat de verkoper de waarheid spreekt.

Check belangrijke gegevens via de gratis dienst van RDW

De RDW is de organisatie die in Nederland de registratie van rijbewijzen en gemotoriseerde voertuigen verzorgt. De RDW heeft een gratis dienst waarbij je gegevens over een gemotoriseerd voertuig kunt opvragen. Deze gegevens zijn ontzettend handig om te hebben wanneer je een auto op het oog hebt.

Je kunt dankzij deze gratis dienst namelijk de volgende gegevens opvragen:

 • Wanneer de auto voor het laatst van eigenaar is veranderd;
 • Het aantal eigenaren tot nu toe;
 • Wanneer de apk-keuring vervalt;
 • Of de auto als gestolen geregistreerd staat.

Aan de hand van deze gegevens, het kentekenbewijs, onderhoudsboekjes, het verhaal van de verkoper én zijn identiteitskaart kun je al heel goed nagaan wat de geschiedenis van de auto is en of je met een betrouwbare verkoper te maken hebt.

Bekijk de buitenkant van de auto

Het is nu pas tijd om daadwerkelijk naar het voertuig zelf te kijken. Bekijk eerst goed de buitenkant van de auto.

Let daarbij op het volgende:

 1. Lopen de naden van de motorklep, achterklep en de deuren recht? Zo nee, dan kan het zijn dat de auto in het verleden schade heeft gehad.
 2. Zijn alle vier de banden hetzelfde?
 3. Hebben alle vier de banden nog voldoende profiel?
 4. Heeft de auto roestplekken? Roestplekken zie je vooral veel op de wielkasten, dorpels, bumpers en in de buurt van de achterklep.
 5. Is er ergens een lekkage? Is bijvoorbeeld de plek van het reservewiel vochtig? Dan kan het zijn dat daar een lekkage zit. Muffe geurtjes kunnen ook erop wijzen dat er een lekkage aanwezig is.

Controleer alles onder de motorkap

Controleer naast de buitenkant van de auto ook alles onder de motorkap. Is er groene aanslag op de aansluitingen van het koelsysteem? Dan is er een lekkage aanwezig. Is de vloeistof helder in het koelvloeistofreservoir? Of drijft er olie in? Dan is er waarschijnlijk een lekke pakking in het motorblok. Het repareren hiervan kost doorgaans honderden euro’s.

Het is ook heel belangrijk om het motorblok te controleren. Zitten er druppels aan de buitenkant van het blok of is het blok vettig? Dan lekt er misschien wel olie uit de motor. Is het motorblok juist ontzettend goed schoon? Dan kan het zijn dat de verkoper dit onderdeel expres goed heeft schoongemaakt. Maak een proefrit en controleer direct na de rit weer het motorblok. Als het blok dan wél vettig is, weet je dat je waarschijnlijk met een lekkage in de motor te maken hebt.

Maak een proefrit

Wanneer alles tot nu toe in orde lijkt te zijn, is het tijd voor een proefrit. Doorgaans vindt de verkopende partij het geen probleem dat je een proefrit wilt maken. Mag je van de verkopende partij toch geen proefrit maken? Dan heeft hij waarschijnlijk iets te verbergen en kun je beter direct van de koop afzien. De proefrit maak je namelijk niet voor niets. Het is een heel goede manier om erachter te komen hoe de auto rijdt en wat de staat van de auto is.

Er zijn een aantal dingen waarop je moet letten als je een proefrit gaat maken, namelijk:

 1. Is de motor al warm? Zo ja, dan heeft de verkoper de motor al vooraf opgewarmd. Het kan dan zo zijn dat de motor koud niet goed start.
 2. Draait de motor zonder onderbrekingen? Dus, kun je de auto zonder problemen starten en hoor je geen gekke geluiden zoals tikken?
 3. Schommelt het toerental als de motor draait? Die hoort namelijk niet te schommelen als de motor alleen maar draait.
 4. Laat de motor draaien en zet je voet op de uitlaat neer. Hoor je een sissend geluid onder de auto vandaan komen? Dan is de uitlaat misschien wel lek.
 5. Bekijk ook de kleur van het uitlaatgas, het uitlaatgas hoort vrijwel kleurloos te zijn.
 6. Ga nu met de auto rijden en check of je geluidjes hoort wanneer je over hobbels en drempels rijdt en wanneer je een bocht maakt. Hoor je vreemde geluidjes? Dan duidt dit op slijtage.
 7. Loopt de auto vloeiend door de toeren of hapert de auto bij sommige toerentallen?
 8. Schakelt de auto soepel en gaat de auto zonder vreemde geluiden naar elke versnelling toe?
 9. En hoe zit het met de koppeling? Moet je die ver op laten komen? Zo ja, dan kan de koppeling versleten zijn.
 10. Check ook het dashboard. Doen alle knoppen het, zoals de verlichting, airco, ruitenwisser enzovoorts? En branden er waarschuwingslampjes?
 11. Ligt de auto stabiel op de weg? Dit kun je testen door op een rechte weg het stuur los te laten en kort hard te remmen. Trekt de auto opzij? Dan ligt de auto niet stabiel op de weg.

Luister naar je gevoel

Wat vooral belangrijk is bij het kopen van een eerste auto, is dat je naar jouw eigen gevoel luistert. Klopt er volgens jouw gevoel iets niet? Zie dan van de koop af. Een verkoper kan soms op een best wel opdringerige manier zijn auto aan je proberen te verkopen, hij wilt er immers van af. Houd in je achterhoofd dat het niet belangrijk is wat hij wilt, maar wat jijzelf wilt. Jij bent eenmaal degene die straks met de auto de weg opgaat.

Terug naar overzicht