Wat gebeurt er als je bent gezakt voor het rijexamen?

Hoe weet je of je bent gezakt voor het rijexamen?

Voordat we gaan vertellen wat er gebeurt als je bent gezakt voor het rijexamen, is het natuurlijk handig om te weten hoe je eigenlijk weet of je zakt of geslaagd bent. Na elk rijexamen, ga je samen met de examinator en rijinstructeur weer het gebouw van het CBR in. Daar vertelt de examinator je of je geslaagd bent of niet.

Slecht nieuws

Wanneer hij helaas het slechte nieuws heeft dat je niet bent geslaagd, zal hij je ook vertellen waarom niet. Meestal zijn er een aantal onderdelen waarvan de examinator vindt dat je ze nog niet goed genoeg beheerst. Hij zal je precies vertellen welke onderdelen dat zijn. Hij geeft je ook een uitslagformulier mee waar dit opstaat.

Helaas heeft het geen zin om met de examinator in discussie te gaan. Ook jouw rijinstructeur kan er niets aan doen als de examinator heeft bepaald dat je bent gezakt voor het rijexamen. Het beste kun je je er dus bij neerleggen en oefenen voor de volgende keer.

Vraag direct een nieuw rijexamen aan

Wanneer je bent gezakt voor het rijbewijs, kun je daar best verdrietig om zijn. Toch is het beste om niet bij de pakken neer te gaan zitten en dezelfde dag nog opnieuw een rijexamen aan te vragen. Door dit te doen, weet je precies hoeveel tijd je nog hebt om de onderdelen die je nog onvoldoende beheerst te oefenen.

Plan vervolglessen in met jouw rijinstructeur

De volgende stap die je het beste kunt nemen is het plannen van vervolglessen met jouw rijinstructeur. Spreek met je rijinstructeur af dat je de lessen vooral zullen bestaan uit het extra oefenen van de onderdelen die je nog onvoldoende beheerst.

Lees de theorie nog eens goed door

Het kan zo zijn dat je niet bent gezakt, omdat je de theorie nog niet goed kende. Het kennen van de verkeersregels is voor een aantal factoren belangrijk, namelijk:

  • Door de verkeersregels te kennen, hoef je niet zolang te treuzelen over het maken van een beslissing. Dit is belangrijk voor de doorstroming op de weg. Daarnaast kan het lang nadenken over het maken van een beslissing je ook over laten komen als een onzekere bestuurder. Iemand die zichzelf nog niet zeker genoeg voelt om de weg op te gaan.
  • Tot slot is het ook belangrijk om de verkeersregels te kennen, omdat je er mee gevaarlijke situaties kunt voorkomen.
    Neem de theorie dus nog eens goed door en zorg ervoor dat je de verkeersregels goed kent. Hierdoor kun je in elke verkeerssituatie veel beter handelen.

Nader onderzoek rijvaardigheid

Het is natuurlijk ontzettend vervelend om te zakken voor het rijexamen. Gelukkig kun je door goed te oefenen al heel ver te komen. Wanneer je 4 keer bent gezakt, kom je in aanmerking voor het nader onderzoek rijvaardigheid. Wat dat precies is, leggen we in een ander artikel uit. Voor nu is het belangrijk dat als je voor de eerste of tweede keer bent gezakt, je bovenstaande punten doet. De kans is groot dat het dan de volgende keer helemaal goedkomt!

Terug naar overzicht