Wat is een proefles en is het slim om er 1 te nemen?

Je leest het op veel websites van autorijscholen en je hebt er vast ook wel eerder van gehoord: een proefles. Wat is een proefles precies? Wat gebeurt er tijdens een proefles en is het slim om een proefles te nemen? Dat zijn de vragen die we in dit artikel gaan beantwoorden.

Wat is een proefles?

De naam zegt het eigenlijk al: een proefles is een les waarbij je ‘kunt proeven’ hoe een ‘gewone’ rijles zal zijn. Hierbij staat ‘gewone’ tussen aanhalingstekens, wat een proefles is net zo’n goede les als ieder andere rijles. De instructeur zal je tijdens deze les namelijk net zo goed instrueren als dat hij tijdens een standaard rijles zal zijn. Het enige verschil tussen een proefles en een ‘gewone’ rijles is dat je bij een proefles nergens aan vast zit. Je bent officieel nog geen kandidaat van de rijschool, zit niet vast aan een lespakket en kunt dus altijd na de les bepalen of je inderdaad rijlessen bij die rijschool gaat volgen of niet.

Sommige rijscholen bieden een proefles gratis aan. Andere rijscholen vragen er een lager bedrag voor dan voor hun standaard rijlessen en weer andere rijscholen hanteren voor een proefles dezelfde prijs als voor een ‘gewone les’.

Wat gebeurt er tijdens een proefles?

Tijdens de proefles maak je kennis met een instructeur van de autorijschool waarbij je de proefles afneemt. Dit is meestal de instructeur die je ook krijgt als je besluit om bij de betreffende autorijschool te starten met rijlessen. Tijdens de proefles mag je gewoon zelf al achter het stuur kruipen. Afhankelijk van jouw verkeersinzicht en rijvaardigheden, zal de instructeur verdere invulling geven aan de rijles. Daarnaast kun je voor, tijdens en na de proefles altijd vragen over de rijlessen, lespakketyen, betalingen enzovoorts aan de instructeur stellen als je die hebt.

Waarom een proefles nemen?

Een proefles is de ultieme gelegenheid om kennis te maken met een autorijschool, de lesauto en de instructeur en zijn manier van lesgeven. Een proefles geeft je dus een goed beeld van hoe straks de daadwerkelijke autorijlessen zullen zijn. Zoals we hierboven al benoemden, zit je na een proefles nergens aan vast. Bevalt je iets niet? Dan kun je dus altijd kiezen voor een andere rijschool.

De instructeur krijgt een goed beeld van jou

Net zoals dat jij een goed beeld krijgt van de autorijlessen van de betreffende rijschool, krijgt de instructeur dankzij een proefles juist weer een goed beeld van jou. Tijdens de proefles zal de instructeur namelijk goed letten op in hoeverre jij al de rijvaardigheden onder de knie hebt en in hoeverre jouw verkeersinzicht al is ontwikkeld. Aan de hand van zijn bevindingen, kan hij inschatten hoeveel rijlessen je ongeveer nodig zult hebben. Dankzij deze inschatting, weet hij ook welk lespakket je het beste kunt nemen. Hierdoor weet jij weer hoeveel geld je ongeveer zult kwijt zijn aan rijlessen, als je besluit om inderdaad bij deze autorijschool te lessen. En dat is natuurlijk ontzettend handig!

Wat gebeurt er na een proefles?

Na de proefles zal de instructeur van je willen weten hoe je de rijles vond gaan. Hij zal je ook vertellen wat hem is opgevallen en hoeveel rijlessen hij denkt dat je nodig zult hebben. Daarnaast zal de instructeur uiteraard ook graag willen weten of je besluit om bij zijn rijschool te starten met het volgen van autorijlessen. Hier hoef je niet direct ja of nee op te antwoorden. Weet je nog niet zeker of je bij deze autorijschool wilt lessen? Dan kun je gerust zeggen dat je er nog even over na wilt denken, want onthoudt: na het volgen van een proefles, ben je niets verplicht! Dat is juist het mooie van een proefles.

Proefles volgen bij Autorijschool Amber

Ook bij Autorijschool Amber is het mogelijk om een proefles te volgen. Wil je dat graag? Dan kun je hem hier aanvragen.

Terug naar overzicht