Wat is het praktijkexamen en hoe zit het in elkaar

Nadat je bent geslaagd voor het theorie-examen, mag je het praktijkexamen doen. In dit artikel leggen we uit wat je van het praktijkexamen kun verwachten.

WAT IS HET PRAKTIJKEXAMEN PRECIES?

Tijdens het theorie-examen heb je laten zien dat je voldoende kennis hebt om verantwoord in het verkeer in een auto te kunnen rijden. Tijdens het praktijkexamen is het tijd om dit in de praktijk te laten zien. Om het praktijkexamen te kunnen doen, ga je naar het CBR-examencentrum bij jou in de buurt.
Op de dag van jouw praktijkexamen meld je je bij het dichtstbijzijnde CBR-examencentrum. Om het examen te kunnen afleggen moet je het volgende meenemen:
• Jouw identiteitsbewijs;
• De uitnodiging die je voor het examen hebt gekregen;
• Het bewijs dat je bent geslaagd voor het theorie-examen;
• Het formulier Zelfreflectie die je naar alle waarheid hebt ingevuld.

KENNISMAKING MET JOUW EXAMINATOR

In het CBR-examencentrum maak je kennis met jouw examinator. Hij zal controleren of je bovengenoemde documenten bij je hebt. Na de kennismaking is het tijd voor het praktijkexamen. Dit zal ongeveer 55 minuten duren. Doorgaans mag je jouw instructeur meenemen. Dit hoeft niet. En soms is dit ook niet mogelijk, doordat er bijvoorbeeld een 2e medewerker van het CBR meerijdt.
Voordat je de auto instapt
Voordat je samen met de examinator de auto instapt, is het tijd voor de oogtest. De examinator wijst een kenteken aan van een stilstaande auto. Jij moet het kenteken hardop voorlezen. De examinator kan jou na de oogtest ook nog wat vragen over de auto stellen. Hij kan je bijvoorbeeld vragen een aantal onderdelen te benoemen of hoe je de olie moet verversen. Daarna is het tijd om de auto in te stappen.

DE RIT

De rit in de auto duurt ongeveer 35 minuten. Een deel van de rit moet je zelfstandig naar een bestemming rijden. De examinator zal jou vertellen welke bestemming dit is. Het andere deel moet je op aanwijzingen van de examinator rijden. Ben je niet vrijgesteld voor de bijzondere verrichtingen? Dan zal je er een aantal tijdens de rit moeten uitvoeren. De hele rit zal de examinator in de gaten houden hoe je rijdt, of je de auto beheerst, of je goed om je heen kijkt enzovoorts.

GESLAAGD OF NIET?

Pas als je de auto uit bent gestapt op het parkeerterrein van het CBR-examencentrum, zit de praktijkexamen erop. Je krijgt direct na de rit te horen of je geslaagd bent. Ben je geslaagd? Dan kun je de dag na het examen jouw rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Die kun je meestal al binnen 5 tot 6 werkdagen al op halen.
Ben je niet geslaagd voor het praktijkexamen? Dan zal jouw examinator vertellen hoe dat komt. Je krijgt ook een uitslagformulier mee waarop je kunt zien wat je nog beter onder de knie moet krijgen. Het beste kun je zo snel mogelijk weer rijlessen nemen waarin je aan jouw verbeterpunten gaat werken.

AANMELDEN VOOR EEN HEREXAMEN

Je mag als je bent gezakt je gewoon aanmelden voor een herexamen. Dit is hetzelfde als de eerste praktijkexamen die je hebt gedaan. Wegens de wachttijd raden we je aan om je zo snel mogelijk voor een herexamen aan te melden. Tijdens het wachten kun je door het volgen van rijlessen aan de verbeterpunten werken.

Zak je binnen 5 jaar 4 keer of vaker voor het praktijkexamen? Dan kom je in aanmerking voor het examen ‘nader onderzoek rijvaardigheid’. Tijdens dit examen krijg je iets meer de tijd om het examen af te leggen.

Terug naar overzicht